За історичний період землетруси не раз викликали руйнування і жертви. Зокрема:

- у 1290 р. у районі затоки Бохайвань (Китай) загинуло близько 100.000 осіб;

- у 1556 р. в провінції Шаньсі (Китай) - 830.000 осіб;

- у 1737 р. у Калькутті (Індія) - 300.000 осіб;

- у 1908 р. у Мессіні (Італія) -120.000 осіб;

- у 1923 р. у Токіо - 143.000 осіб;

- у 1976 р. у Тяньшані (Китай) - близько 240.000 осіб;

- у 1999 р. в Туреччині - близько 40.000 осіб;

- у 2001 р. в Індії – близько 30 000 осіб.

 


Рис. Епіцентри землетрусів за період 1963-1998

 


У 2010 році
вже зафіксовано:

1. Землетрус на Гаїті - великий землетрус на острові Гаїті, що відбувся 12 січня о 16:53 за місцевим часом (UTC-5). Епіцентр знаходився у 22 км на північний захід від столиці Республіки Гаїті Порт-о-Пренс. Гіпоцентр - на глибині 13 км. Після основного поштовху силою в 7 магнітуд за шкалою Ріхтера було зареєстровано безліч повторних поштовхів, у тому числі 15 силою понад 5 магнітуд.

Землетрус на Гаїті став результатом переміщень земної кори в зоні контакту Карибської і Північно-Американської плит літосфери. Останній раз землетрус такої руйнівної сили відбувся на Гаїті у 1751 році.
 

 

 


За офіційними даними, на 5 лютого 2010 р. кількість загиблих становила 212 тис. осіб, отримали поранення - 193 891 (станом на 23 січня 2010 року).

2. Землетрус у Чилі - потужний землетрус, що стався 27 лютого поблизу узбережжя Чилі та спричинив людські жертви, руйнування і цунамі. Це один з найбільших землетрусів за останні півстоліття. Осередок землетрусу знаходився на глибині 35 кілометрів. Епіцентр - за 90 кілометрів від столиці у місті Біо-Біо Консепсьйон, другому за величиною після Сантьяго. Найбільше від землетрусу магнітудою 8,8 постраждали регіони Біо-Біо і Мауле. У цих регіонах загинули 540 і 64 осіб відповідно. В області О'Хіггінс жертвами стихії стали 46, а в столичному регіоні - 36 осіб. Землетрус спричинив цунамі, які обрушилися на 11 островів та узбережжя Мауле. Однак кількість жертв від цунамі мінімальна, більшість жителів узбережжя загинули від чергового землетрусу магнітудою 6,3 - повідомляє Геологічна служба США. Землетрус стався у 400 кілометрах на північний захід від столиці Чилі Сантьяго. Епіцентр підземних поштовхів - на глибині 31 кілометр, 50 кілометрів на північ від міста Консепсьйон. Повторні поштовхи, у тому числі магнітудою 8,0, сталися 28 лютого та 1 і 3 березня.

Станом на 3 березня кількість жертв перевищила 800 осіб.
 

 

 


3. 27 лютого землетрус силою підземних поштовхів 6 балів за шкалою Ріхтера стався в Аргентині.
Жертв і руйнувань немає.

4. Потужний землетрус стався 27 лютого біля берегів Японії . Магнітуда підземних поштовхів досягла позначки 7 за шкалою Ріхтера. Інформації про жертви і руйнування поки немає. Епіцентр землетрусу знаходився у 80 кілометрах від міста Наха на острові Окінава. Японські власті попередили про небезпеку цунамі.

5. 28 лютого в Афганістані також стався землетрус силою 5,7 бала за шкалою Ріхтера. Його епіцентр знаходився на відстані 86,99 милі від м. Файзабад на півночі країни. Осередок землетрусу розташовувався на глибині 104,2 км. Даних про жертви і руйнування немає.

6. Сильний землетрус стався рано вранці у вівторок, 2 березня, на півночі Киргизстану. У Бішкеку о 07:55 за місцевим часом були зафіксовані підземні поштовхи магнітудою 5. Епіцентр землетрусу, за даними Геологічної служби США, знаходився у 75 кілометрах на південний схід від Бішкека. Даних про жертви і руйнування поки не надходило. Представники Інституту сейсмології киргизької Національної академії наук розповіли РІА Новини, що епіцентр землетрусу знаходився в 22 кілометрах на південь від районного центру села Кочкор. Киргизькі сейсмологи, що застосовують для оцінки землетрусів 12-бальну шкалу Медведєва-Шпонхойера-Карніка (MSK-64), повідомили, що у Бішкеку відчувалися поштовхи у 3,5-4 бала, у місті Кант - 4 бали. У МНС Киргизстану повідомили, що даних про потерпілих і руйнування, викликані землетрусом, не надходило.

7. Землетрус на Тайвані стався 4 березня 2010 року. Сила підземних поштовхів сягала більше 6 балів за шкалою Ріхтера. Загиблих немає, але зростає кількість поранених - вже постраждали 64 людини. Землетрус спричинив пожежі на підприємствах, пошкоджені транспортні магістралі острова, півмільйона будинків залишилися без електропостачання. Коливання земної кори трапляються на Тайвані досить часто - неподалік від острова сходяться тектонічні плити. Президент країни звернувся до громадян з попередженням - землетрус може бути не останнім стихійним лихом.

8. 4 березня 2010 року стався землетрус на Тайвані . Сила підземних поштовхів досягала більше 6-ти балів за шкалою Ріхтера.

9. Серія підземних поштовхів магнітудою до 4,2 зафіксована 6 березня в провінції Хебей в Китаї . Перший підземний удар стався у місті Таньшань на північному сході КНР у суботу о 06:10 за місцевим часом (00:10 за київським часом). Його магнітуда склала 3,1. Приблизно десять хвилин по тому зафіксовано сильний поштовх магнітудою 4,2. Епіцентр землетрусів експерти визначили на глибині від 10 до 15 кілометрів. Інформації про потерпілих не надходило.

10. 6 березня 2010 року на заході Монголії стався землетрус магнітудою 5,0. За даними Геофізичної служби Російської академії наук, поштовх зареєстровано о 00:33 за Гринвічем (02:33 за київським часом), епіцентр - на глибині 15 кілометрів. Геологічна служба США уточнює, що епіцентр землетрусу знаходився на відстані 100 кілометрів на північ від населеного пункту Ховд, у 1 140 кілометрах на північний схід від Улан-Батора. Даних про наслідки землетрусу не надходило.

11. 6 березня 2010 року поштовхи було зафіксовано біля берегів Суматри .

12. 8 березня зареєстровано землетрус на сході Туреччини. У провінції Еля-зиг зруйновано кілька селищ. Кількість жертв вже перевищила 50 осіб. Магнітуда поштовхів досягла 6 балів за шкалою Ріхтера.

12. Землетрус магнітудою 4,2 стався 8 березня 2010 року в Греції, повідомив Інститут геодинаміки при Афінської обсерваторії. Епіцентр землетрусу знаходився у 25 кілометрах від міста Навпакту в Західній Греції, приблизно в 150 кілометрах від Афін. Як повідомляється, землетрус не завдав шкоди.

Повторні поштовхи в уже постраждалих районах та поштовхи в нових продовжуються.
 

 

Где может потрясти

 

*** *** ***


Унікальною для Європейського континенту є сейсмоактивна зона Вранча, розташована на ділянці стику Південних (Румунія) та Східних (Українських) Карпат. В її межах осередки землетрусів розташовані в консолідованій корі, а також у верхній мантії на глибинах 80- 160 км. Найбільшу небезпеку становлять такі, що виникають на значних глибинах. Вони спричиняють струси ґрунтів до 8-9 балів з епіцентрами в Румунії, Болгарії, Молдові.

Глибокофокусність землетрусів зони Вранча обумовлює їх слабке затухання з відстанню, тому більша частина України перебуває в 4-6-бальній ділянці впливу цієї зони.

У ХХ ст. в зоні Вранча сталося 30 землетрусів з магнітудою 6,5 балів. Катастрофічні землетруси у 1940 та 1977 роках мали магнітуду 7.

Південно-західна частина України , що підпадає під безпосередній вплив зони Вранча, потенційно може бути віднесена до 8-бальної зони. Потенційно сейсмічно небезпечною територією можна вважати також Буковину, де у 1950-1976 рр. зафіксовано 4 землетруси інтенсивністю 5-6 балів.

Сейсмічна небезпека Одеської області також обумовлена осередками землетрусів у масиві гір Вранча та Східних Карпат у Румунії. Починаючи з 1107 року до сьогодні там мали місце 90 землетрусів інтенсивністю 7-8 балів. Карпатські землетруси поширюються на значну територію. У 1940 році коливання відчувалися на площі 2 млн. км.

Кримсько-Чорноморська сейсмоактивна зона огинає з півдня Кримський півострів. епіцентри сильних землетрусів кори там виникають на глибинах 20- 40 км та 10- 12 км на відстані 25- 40 км від узбережжя з інтенсивністю 8-9 балів. Південне узбережжя Криму належить до дуже сейсмонебезпечних регіонів. За останні два століття там зареєстровано майже 200 землетрусів від 4 до 7 балів.

Південно-Азовська сейсмоактивна зона виділена зовсім недавно. У 1987 році було зафіксовано кілька землетрусів інтенсивністю 5-6 балів. Крім того, за палеосейсмотектонічними та археологічними даними встановлено сліди давніх землетрусів інтенсивністю до 9 балів з періодичністю близько одного разу на 1000 років.

У платформній частині України виділено низку потенційно сейсмотектонічних зон з інтенсивністю 4-5,5 балів. На території Кримського півострова зафіксовано понад 30 землетрусів. Так, катастрофічний землетрус 1927 року мав інтенсивність 8 балів. За інженерно-сейсмічними оцінками, приріст сейсмічності на півдні України перевищує 1,5 бала, і у зв'язку з цим було визначено, що в окремих районах 30-50% забудови не відповідає сучасному рівню сейсмічного та інженерного ризику.

 

Пропозиції . Враховуючи прогноз румунських спеціалістів Інституту фізики землі щодо можливості сейсмічної активності в зоні Вранча, пропоную створити робочу групу з розробки плану дій з мінімізації наслідків можливих землетрусів у Південно-Західній Україні, Одеській області та АР Крим.

 

Заступник директора Адміністративного департаменту – начальник відділу стратегічного планування та інформаційно-аналітичного забезпечення Р.Й. Лихотоп


Директор Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України, д.мед.н. Г.О. Слабкий


Доповнення

 

Поштовхи в зоні Вранча, дія якої поширюється і на Україну, силою 2,2 балу зафіксувано у ніч з понеділка на вівторок (2 березня). Це означає, що система заряджається енергією й іноді звільняє її за допомогою дрібних землетрусів. Також землетруси відбуваються в дельті Дунаю і біля Кримського півострова. Ці поштовхи не дуже сильні, але дають підстави говорити, що вже в найближчі роки на великій глибині під зоною Вранча станеться потужний землетрус, який вплине на Румунію, Молдову та Україну.

На Чорноморському сейсмічні станції діють у Ялті, Севастополі, Керчі, Сімферополі, Алушті та Феодосії. Також вони є у Львові, Одесі та інших містах. Однак визначити заздалегідь місце, час і силу землетрусу не можуть вчені жодної країни світу. Робити достовірні короткострокові прогнози неможливо - на сьогодні немає таких методик.

Мабуть, передбачити землетрус у світовій практиці вдалося тільки одного разу. Це було в Китаї в 1975 році. Людей евакуювали 21 раз, але нічого не відбувалося. І тільки коли їх евакуювали в 22-й раз - через 5 годин стався руйнівний землетрус.